ServerZaak als uw IT Asset Disposition - ITAD partner

Wanneer je als bedrijf of instantie op een veilige wijze van je uitgefaseerde hardware af wilt maar je geen tijd en kosten wilt investeren om dit op een verantwoorde manier uit te voeren kunt u contact met ons opnemen.

Wat is een IT Asset Disposition plan?

Het IT Asset Disposition plan, kort gezegd "ITAD" kan je het beste bekijken als een soort routekaart waarin diverse stappen worden genomen om IT apparatuur op een verantwoorde manier af te voeren.
Denk aan het opzetten van een duidelijk overzicht van de hardware, veilig transport, het op een veilige manier verwijderen van (gevoelige) data en het in kaart brengen op welke manier de hardware verwerkt zal worden.

RE... (?)

De term RE gebruiken wij om aan te geven op welke manier hardware verwerkt wordt. Hierin maken wij onderscheid in 3 RE-trajecten.
RE-furbishing, RE-use en RE-cycling.

Wanneer we spreken van Refurbishing wordt een product goed nagekeken, getest, waar nodig geupgrade, schoongemaakt en opnieuw verkocht.
Bij RE-use wordt een product in de huidige staat verkocht of gedoneerd. Er wordt enkel gekeken of het product nog functioneel is.
Met Recycling wordt bedoeld dat het product gedemonteerd wordt en wordt afgevoerd naar onze recycling partner.

Data vernietiging

ServerZaak biedt een aantal verschillende methoden voor het vernietigen van data. Welke methode voor u de beste is wordt uiteindelijk door u zelf beslist. Uiteraard bieden wij informatie en ondersteuning in het maken van de juiste keuze.

 • Data erasure met erkende certificaten.
  Wij maken gebruik van professionele software (YouWipe) waar wij op serienummer een wettelijk erkend certificaat ontvangen van elke succesvol gewiste datadrager. Deze zijn o.a. erkend door de Algemene Inlichtingen- en veiligheidsdienst, Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.
  Het is mogelijk om verschillende niveau's te gebruiken wat het ook voor uw sector mogelijk maakt om de data op een veilige, AVG proof wijze te vernietigen.
  Klik hier voor onze Certificate of verification
 • Data erasure met niet erkende certificaten.
  Hierbij worden dezelfde methoden gebruikt als bij de erkende certificaten. Het enige verschil is dat de certificaten die wij hier bij aanbieden niet officieel erkend zijn. De data is nog steeds veilig verwijderd maar u kunt dit niet officieel aantonen omdat de ontvangen certificaten niet wettelijk zijn. De kosten hiervan zijn vele malen lager.
 • Shredding.
  In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om een datadrager te shredden. Hierbij wordt deze in een machine geplaatst en tot hele kleine stukjes geknipt. Er blijft dus fysiek niks bruikbaars meer over. Ook hierbij ontvangt u per serienummer een certificaat en foto's dat de betreffende datadrager is vernietigd. De kosten hiervoor zijn ongeveer even hoog als bij de erkende certificaten maar omdat er geen bruikbare onderdelen over blijven is dit per saldo dus een stuk duurder. Er blijft namelijk geen restwaarde over.

Hoe ziet een ITAD proces er uit bij ServerZaak?

 1. U geeft aan om hoeveel apparatuur het gaat. Het liefst zo compleet mogelijk met typenummers en configuraties.
 2. Wij maken, op basis van uw gegevens een voorstel.
 3. We maken een afspraak om de artikelen op te komen halen. Wij nemen hierbij een inkoopverklaring mee met een globaal overzicht en de gemaakte afspraken.
 4. Wanneer de goederen bij ons magazijn aankomen worden de aanwezige datadragers (harddisks, SSD's, NVMe's, etc) verwijderd en opgeslagen in een afgesloten ruimte.
 5. De goederen worden geïnventariseerd en gedocumenteerd. Hierbij worden de serienummers, modelnummers en type product geregistreerd.
 6. De datadragers worden gewist op de door u gekozen methode.
 7. Wanneer alles compleet is wordt er aan de hand van de restwaarde bepaald wat het RE doel wordt. Ook dit wordt gedocumenteerd.
 8. U ontvangt de rapporten en eventuele erasure certificaten.
 9. De goederen worden ingezet voor het bestemde RE doel.

 

ITAD Process