Vrijwel alle servers maken gebruik van speciaal geheugen waar een extra memory chip aanwezig is voor controle van data vóórdat dit verwerkt wordt.
Dit soort geheugen wordt ECC geheugen genoemd. Dit staat voor Error Correction Code.

Er zijn verschillende soorten ECC geheugen beschikbaar en deze zijn dan vervolgens weer op te delen in verschillende snelheden.

Hieronder een opsomming van de verschillende soorten geheugen.

  • Unbuffered ECC
  • Registered ECC
  • Buffered ECC
  • Load Reduced ECC
  • Non-ECC

Het meest gebruikte geheugen in servers is Registered ECC. Dit wordt ook wel Buffered ECC genoemd.
Registered ECC geheugen maakt gebruik van een extra "register" welke tussen het geheugen en de memory controller is geplaatst. Dit register zorgt er voor dat de RAM controller minder zwaar belast wordt en maakt het tegelijkertijd mogelijk om veel meer geheugen te plaatsen waar de server mee overweg kan.

Unbuffered ECC geheugen maakt daarintegen géén gebruik van dit register waardoor de totale hoeveelheid RAM geheugen lager ligt dan bij Registered ECC. Dit geheugen is ook iets sneller dan de geregistreerde variant. Omdat de meeste workstations niet over gigantische hoeveelheden RAM hoeven te beschikken en wel willen profiteren van de snelheid en Error Correctie wordt dit vaak ingezet bij deze professionele machines.

Load Reduced ECC, ook wel LR-DIMM's zijn eigenlijk hetzelfde als Registered ECC maar maken gebruik van een geheugen buffer (in plaats van een register) om de RAM controller te ontlasten. Hierdoor is het mogelijk om meer geheugen te verwerken. Deze modules zijn dan ook groter in capaciteit dan de Unbuffered ECC en Registered ECC modules.

Non-ECC geheugen maakt helemaal geen gebruik van een error correctie. Dit is ook vrijwel nooit nodig in normale huis tuin en keuken situaties. Om die reden wordt dit geheugen dan ook gebruikt in reguliere desktop PC's en laptops.
Omdat er een stap minder nodig is om het geheugen aan te spreken is dit geheugen ook iets sneller dan de modules waar wel error correctie op plaatsvindt.
Hoewel ook laptops gebruik maken van Non-ECC geheugen is het niet zomaar mogelijk om een willekeurige Non-ECC module aan te schaffen en in de laptop te plaatsen. Laptops maken gebruik van kleinere modules welke SO-DIMM's genoemd worden. De techniek die hierin gebruikt wordt is hetzelfde als reguliere DIMM's maar het formaat van de module is ongeveer gehalveerd.

Overzicht:

Type geheugen Geschikt voor Maximale capaciteit per module
Unbuffered ECC Workstations en Servers 8GB bij DDR3, 16GB bij DDR4
Buffered / Registered ECC Servers (en een enkele Workstation) 16GB bij DDR3, 64GB bij DDR4
Load Reduced ECC Servers 32GB bij DDR3, 256GB bij DDR4
Non-ECC Desktop PC's en Laptops 16GB bij DDR3, 32GB bij DDR4

Wij van ServerZaak verkopen vrijwel alleen ECC en Registered ECC geheugen en dit is dus niet compatible met uw reguliere desktop PC, Game-PC of laptop.
Zeer zelden hebben wij een aantal Non-ECC modules op voorraad maar dit is dan per toeval bij ons binnen gekomen. Bij al onze geheugen modules staat vermeld voor welke systemen dit geschikt is.

Indien u nog vragen heeft over welk geheugen u nodig heeft, neem dan contact met ons op.